Page rank

 

Larry Page iz čuvenog tandema osnivača kompanije Google je tvorac algoritma za pretraživanje - čiji elemenat je po njemu nazvani rejting: "Page rank".

Taj rang se raspoređuje među svim indeksiranim stranicama na Internetu u zavisnosti od međusobne povezanosti.
Stranice na sajtovima vladinih insitucija i ustanova imaju početnu prednost.

Update Page rank-a vrši se pri svakoj promeni koju Google crawler (Googlebot) zabeleži. Na primer, kako otkrije neki novi link prema stranici, tako Google povećava pozicije te stranice među rezultatima.

Čuvena zelena linija pokazuje stanje u periodima kada je vršen update "toolbar Page rank"-a. Taj update se dešava sve češće i češće, međutim obično postoji bar nekoliko meseci između tih preraspodela.

U prevodu, "toolbar Page rank" pokazuje zamrznuto stanje u momentu beleženja. Ponekad to prati i značajnija promena u Google algoritmu. Taj se vidi na zelenoj liniji. Realni Page rank je trenutno stanje (koje je u većini slučajeva ravno prikazanom).

Da bi bilo jasnije, pomenuću ovde kao "treću vrstu" sada aktuelni "isfabrikovani" toolbar Page rank. "Pozajmljeni", "falsifikovani", nazivaju ga različito ali najčešće kratko engleskim: "fake". To je slučaj kada Google toolbar prikazuje (zelenom linijom) tuđi Page rank.

Postoji i četvrta klasa, rang u Google katalogu - značajno pomenuti jer tamo je vrh skale brojka 8.

Toolbar Page rank je samo signal, "simptom", znak, karakteristika. Sam po sebi ni realni Page rank ne obezbeđuje poziciju među rezultatima.
Međutim, taj signal je jako cenjen na berzama linkova, kao znak koji momentalno pokaže o kakvoj stranici se radi. Naravno, približno i nepouzdano. Osim u slučaju bele ( = nula) ili čak sive ( = van indeksa) linije, kada je to dovoljan pokazatelj.


 

Page rank Narodne biblioteke


 

Svrha ove stranice je da dokumentuje situaciju, jer linkovane stranice neizbežno će se menjati tokom vremena.

Slika levo se dobija Google pretragom "link:www.nb.rs" (link na trenutno stanje),

a slika desno - "link:www.europeana.eu" (link).

Poenta čitave priče je što pojedinačnom proverom može da se utvrdi koja od ove dve biblioteke ima backlink na nabrojanim adresama, a koja ne.

Mnogo drugih detalja može se pronaći u SEO forumu sajta Elitesecurity.org.Sitemaps
sitemap 01
sitemap 02
sitemap 03
sitemap 04
sitemap 05
sitemap 06
sitemap 07
sitemap 08
sitemap 09
sitemap 10
sitemap 11
sitemap 12
backlinks Narodne biblioteke backlinks Europeana

Slede primeri rezultata na alatkama koje se mogu lako pronaći kada se by Google potraži "fake pagerank check". Nabacano, srediću kad stignem...

(Klikabilni linkovi do odgovarajućih sajtova su:

checkpageranking.com/index.php?name=www.nb.rs
build-reciprocal-links.com/fake-rank-checker
advertisingph.com/seo/tools/fake-rank-checker

 )

Negde se rezultati već razlikuju od snimljenih, što dokazuje da je ova "screenshots arhiva" neophodna.